ODU Bulut Sistemi

Üniversitemiz Bilgi ve İletişim Güvenliği kapsamında, kurum kaynaklarında çalışan ''ODU Bulut Sistemi''  10.05.2023 tarihinden itibaren akademik personellerimizin ve birimlerimizin kurumsal mail hesapları ile kullanıma açılmıştır. Mevcut eski (http://bulut.odu.edu.tr/index.php) dosya paylaşım sistemi üç ay süresince açık kalacak olup süre sonunda kapatılacaktır. Birimlerimizin kurumsal bulut depolama hesaplarında tutulan verilerini yedeklemeleri veya yeni ODU Bulut uygulamasına taşımaları gerekir. ODU Bulut Sistemi; veri alma, gönderme ve paylaşma ihtiyaçlarını güvenli yollarla karşılanması amacıyla oluşturulmuştur. Akademik personellerin ve birimlerin kullanımına açılan ODU Bulut üzerinden, bağlantılar oluşturarak veri paylaşım imkânları sağlanmaktadır. KVKK gereğince sistemdeki “Duvarım” alanı kullanıcıya özel alan olup, paylaşılmadığı sürece başka hiçbir kullanıcı veya yönetici tarafından erişilememektedir.

ODU Bulut Sistemi, bütün verileri güncel teknolojiyi kullanarak kriptolu olarak yönetir. Sistemdeki verileriniz kötü amaçlı yazılımlardan (virüslerden) etkilenmemektedir fakat mobil cihazlarımız ve/veya bilgisayarlarımız kötü amaçlı yazımlardan etkilenebilmektedir. Dış paydaşlardan veya öğrencilerden alınacak verileri mail veya transfer uygulamaları yerine ODU Bulut Sistemi üzerinden alınması ve alınan verilerin kaynağına güvenilmiyorsa hiçbir zaman bilgisayara indirilmemesi gerekmektedir.

ODU Bulut’ta yapılabileceklerden bazıları;

• Üniversite içi veya dışı interneti bulunan her bilgisayar veya mobil cihazdan sisteme erişilebilir.
  • Ek bir yazılıma ihtiyaç duyulmadan docx, xlsx, txt uzantılı belgeler oluşturulabilir, düzenlenebilir, versiyonlanabilir.
  • Gündelik hayatta kullandığımız 12 farklı fotoğraf( tif, psd, heic vb.) , 17 farklı video formatı sistem üzerinde görüntülenebilmektedir.
  • Sistemde bulunan dosyalar ve/veya klasörler üniversite personeli veya dış paydaşlara (öğrencilere) bağlantılar (linkler) halinde paylaşılabilir. Ders materyallerinin öğrenciler tarafından erişilebilmesi için sabit bağlantılar (linkler) oluşturulabilir.
  • Sisteme üniversite dışından veya içinden bağlantılar (linkler) aracılığıyla istenilen klasöre veri alınabilmektedir. Öğrenci sınıfı için bir klasör oluşturularak, bu klasörün içerisine bir veri yükleme bağlantısı (linki) oluşturulabilir. Öğrencilerden ödev veya materyaller bu yöntemle toplanabilir. Öğrenci sınıfı için oluşturulan klasör istenilirse aynı zamanda bağlantıyla (linkle) öğrencilere eriştirilebilir.
  • Dosyalar üzerinde yapılan bütün değişiklikler eski versiyonlarıyla birlikte görüntülenebilir ve erişilebilir. Bir çalışma grubunda hangi kullanıcının hangi değişiklikleri yaptığını ve bu değişiklik yapılmadan önceki halleri detaylı olarak görüntülenebilmektedir.

ODU Bulut sistemine kurumsal sistemlere girişlerde kullanılan e-posta kullanıcı adı(@odu.edu.tr olmadan) ve şifreyle sisteme giriş yapılabilmektedir.

Sistemin web ve mobil olmak üzere iki yöntemle de erişilmektedir.

Portal Adresi : https://odubulut.odu.edu.tr/

Mobil uygulamanın kullanılması için  Stock Disk uygulaması  indirilerek kurum seçilmelidir.

ODU Bulut Kullanım Kılavuzu için Tıklayınız.

Sistem Yardım Merkezi için: ODU Bulut Yardım Merkezi

Eklenme Tarihi : 25-04-2023 14:46:03